Kate Winslet, Kenneth Branagh og The Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society

The Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society er en varm og hyggelig bok som jeg leste for et par somre siden. Forfatteren, amerikaneren Mary Ann Shaffer, besøkte impulsivt Guernsey i 1976.  Hun ble sittende landfast på flyplassen i tåke og kjøpte en bok om tyskernes okkupasjon av øya under krigen.  Den beskrev år med fattigdom, grusomheter og innbitt motstand. Det startet hennes interesse for Guernsey, og mange år senere begynte hun på The Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society; en klubb som spontant ble stiftet som en forklaring til tyskerne på hvorfor de hadde brutt portforbudet. I virkeligheten hadde de hatt et særdeles ulovlig festmåltid på en gris.  Gradvis utvikles likevel en ekte bokklubb, og bokopplevelsene og diskusjonene blir en måte for øybeboerne å leve med den forferdelig okkupasjonen.

Første del av historien tar form av korrespondanse mellom en ung engelsk journalist i 1946 med medlemmer av klubben som forteller om opplevelsene sine i krigsårene. De forskjellige karakterene på Guernsey er helt vidunderlige, i god, gammel britisk stil. I den andre delen av boken drar journalisten dit selv, og en kjærlighetsaffære vokser frem..

Boken er en ekte liten sjarmbombe.  Det den kanskje ikke leverer litterært, leverer den i form av lun hjertevarme.  Det gir også et troverdig portrett av okkupasjonen under tyskerne på Guernsey, som Shaffer åpenbart forsket grundig på før hun begynte å skrive boken.  Dessverre fikk hun aldri selv oppleve den eventyrlige suksessen boken har hatt.  Hun døde nemlig før den ble utgitt i 2008, og boken ble ferdigstilt av niesen Annie Burrows.

Man kan bare spekulere på hvor stolt Shaffer hadde blitt når boken nå filmatiseres av selveste Kenneth Branagh, og med verdensstjernen Kate Winslet i hovedrollen. Filmingen begynner i mars. Boken egner seg uten tvil ypperlig til å blir filmatisert.  Hvis mange av de storartede britiske karakterskuespillerne i tillegg stiller opp, slik de gjerne gjør for Branagh, burde dette bli en flott film fra krigsårene. Et fantastisk bakteppe av vakre Guernsey, brede dialekter, gode solbrune ansikter, og en klassisk urban pike/stoisk-landsens-mann romanse. Branagh kan enten holde den lette og litt sukrede tonen som boken har, eller gjøre den bare bittelitt sterkere, mørkere og mer dramatisk om han vil.  Personlig håper jeg på det siste.  Uansett har vi en visuell fest i vente!

Relaterte innlegg:

6 Comments

 1. Denne boka har jeg aldri hørt om før, men omtalen din gir meg veldig lyst til å lese den. Virker som den har en fin blanding av gode menneskeskildringer og historie.

  • Hei Ann Kristin!
   Det er en søt bok 🙂 Og med bred appell – i min familie ble den etterhvert lest av tre generasjoner og alle syns den var like morsom og sjarmerende:-)
   Håper du leser den, og det er jo ekstra morsomt å se filmen når man har lest boken på forhånd!

 2. Dette blir bra, jeg gleder meg! Leste boken for noen år siden og falt for den, som de fleste andre har gjort. En bestselger jeg synes fortjener å være det.

  • Helt enig med deg!! En fortjent bestselger. Jeg også falt pladask 🙂

 3. Denne boken falt jeg pladask for da jeg leste den. Jeg ante ikke at den skulle filmatiseres, nå gleder jeg meg veldig til den dagen filmen er klar for lerretet. Tusen takk for tipset, Clementine 🙂

  • Tusen takk, Mari 🙂 Jeg også syns dette var en herlig bok, og gleder meg nå til filmen!

Leave a Comment