Godt nytt år!

Godt nytt år og velkommen tilbake til bloggen for deg som er spesielt interessert i engelskspråklig litteratur. Hver uke dette året kommer jeg til å legge ut anmeldelser og deler nyheter fra den engelske og amerikanske bokverdenen.  De siste seks ukene har jeg også jobbet ‘i det skjulte’ på en engelsk utgave av Har du lest? og er snart ferdig til å lansere den.

Det nye året lover mange spennende bokopplevelser.  Peter Carey kommer med ny bok i april, The Chemistry of Tears. Peter Carey er en vidunderlig forfatter og er da også en av verdens mest hedrede og prisbelønnede.  Han har vært nominert til Bookerprisen hele fem ganger, og vunnet to.  Tidligere her på bloggen har jeg skrevet om hvor uforståelig det er for meg at denne strålende forfatteren er så lite lest og oppskattet her i Norge.

I mai kommer en annen bok tusenvis av lesere hele verden over gleder seg til, Bring up the Bodies av Hilary Mantel.  Oppfølgeren til Bookervinneren Wolf Hall om Thomas Cromwell følger Anne Boleyn og hennes tragiske undergang når hun ikke gir Henrik VIII den sønnen han har satset både forholdet til den katolske kirken og ekteskapet til Catherine av Aragon for å få.  På et besøk til Seymour familiens gods Wolf Hall forelsker kongen seg istedet i den stillfarne Jane Seymour, og Anne Boleyns skjebne er beseglet. Det er en politisk fascinerende og brutal episode fra Tudor tiden, og garantert praktfullt skrevet av mesterlige Mantel.

Siri Hustvedt kommer med en essay samling i juni med navnet Living, Thinking, Looking.  En alvorlig, interessant om enn ujevn forfatter som vi nordmenn ser på som en av våre egne, hvilket selvsagt bare er ønsketenkning, for Hustvedt er så intellektuell East Coast amerikaner som det går an å bli.  Jeg gleder meg til den nye boken.  Den er etter sigende delt inn i tre deler, Living som omhandler Hustvedts eget liv, Thinking, som omhandler minner, følelser og fantasi, og Looking, som dreier seg om kunst og hvordan vi ser, drømmer, husker og snakker.  Etter den siste romanen hennes som skuffet meg og mange kan nettopp en essay samling være en perle fra Hustvedt.

Ellers gikk jeg oppglødd  inn i det nye året etter å ha lest The Marriage Plot av Jeffrey Eugenides.  Et kjærlighetsdrama om tre studenter ved Brown University på begynnelsen av åttitallet og det første året etter de er uteksaminert.  Den stiller en masse interessante spørsmål rundt tro, kjærlighet og ekteskap for to hundre år siden kontra idag. Eugenides bruker ny og gammel litteratur til å utforske temaet og beskriver også de forskjellige menneskene gjennom bøkene de leser.  Det pulserende universitetslivet og pretensiøse miljøet ved avdeling for engelsk litteratur er strålende blåst liv i og beskrevet av Pulitzerprisvinneren Eugenides. En bok jeg faktisk ble så begeistret for at den havnet under juletreet til flere av mine venner. Sjekk tilbake her på bloggen på lørdag eller søndag for anmeldelse og mer informasjon om The Marriage Plot.

Hvilke bøker gleder du deg til å lese iår?

 

Relaterte innlegg:

10 Comments

 1. Godt nyttår! Engelsk bokblogg har jeg lenge fantasert om å starte, men jeg skjønner ikke hvordan jeg i så fall skal rekke alt. Kanskje blir jeg så inspirert av din at jeg bare må prioritere det?

  I år gleder jeg meg i hovedsak til bøker som skal oversettes til norsk, da ørene og øynene er midlertidig stengt for utenlandske fristelser jeg uansett ikke får tid til å lese. Et par av dem har du lest allerede, deWitt og Barnes’ romaner. I tillegg gleder jeg meg til Birger Baug kommer med ny krimroman til våren, han er en av mine krimfavoritter. Apropos fristelser hørtes Tudor-boken veldig spennende ut. Jeg har lenge hatt lyst til å lese Shakespeares skuespill King Henry VIII, og synes historien om Henry og konene blir stadig mer fascinerende.

 2. Godt Nyttår til deg.
  ahh, Engelsk bokblogg startet jeg så smått med da jeg begynte å blogge i 2009, ga den raskt opp da jeg ikke rakk over alt. Slitt mellom å skrive alle innlegg twice eller ulike innlegg pr.blogg. Meen, jeg er ikke blant de mest organiserte, så det går nok mye bedre for dere andre -)
  (jeg har ikke gitt opp ideen helt jeg heller, liker tanken på å spre norsk&nordisk litt til verden. Synes de leser så enspora på mange engelske blogger)

  Jeg gleder meg stort sett til å lese i 2012.
  Oppfølgere, 1001 og opplevelser, tror deg blir fint!

 3. Godt nyttår Line og Ingalill!

  ….Jeg har brukt ganske lang tid på å samle mot til å starte en engelsk blogg…for jeg har jo ikke allverdens tid. Har fått mange gode råd fra noen andre norske bloggere som har både en norsk og en engelsk blogg. Mari fra Flukten fra Virkeligheten er en av dem som var kjempehyggelig og delte sin erfaring. Forstår at det kan være ganske slitsomt å holde to blogger gående, og hun har en tredje i tillegg. Tror at jeg de første månedene bare kommer til å legge ut samme innlegg på begge bloggene, og så se etterhvert hvordan alt utvikler seg. Mari foreslo en bloggpartner, og det tenker jeg også litt på:-)

  Ellers gleder jeg meg til å begynne på Great Expectations!

 4. Riktig godt nytt år, Clementine! Jeg gleder meg veldig til den engelske bloggen din lanseres, det blir spennende.

  Wolf Hall har jeg faktisk her på lydbok men har dessverre ikke fått lyttet til den enda. Skjønner at jeg har mye å se frem til 🙂 Jeg har en lang ønskeliste over bøker jeg ser frem til i år, de fleste er ungdomsbøker med dystopisk tema.

  Husker ikke om jeg har nevnt det tidligere men helt øverst på bloggen din så ser jeg bare et slikt lite tegn, ødelagt bildelink eller noe tror jeg det betyr.

  • Hei Mari!

   Godt nytt år:-)

   Wolf Hall på lydbok høres helt fantastisk ut!

   Ungdomsbøker med dystopisk tema er virkelig spennende. Jeg har tre tenåringer i huset og ser hvordan bøker om dystopier fascinerer dem. Alt fra George Orwell til The Giver eller The Hunger Games, skjønt sistnevnte kanskje er mer fantasy?

   Tusen takk for at du sier ifra om ødelagt bildelink, det skal jeg forsøke å finne ut av. Utrolig nyttig med slike tilbakemeldinger, som jeg ikke ser på min egen PC.

   • Jeg føler vel kanskje at The Hunger Games virkelig var den boken som fikk salget av boker med dystopisk setting til å fyke i været.

    Jeg surfer forresten med Google Crome, forsøkte nå med Firefox og der kan jeg se at det står en link: «Aggregate Logo».

 5. Godt nytt år!

  Jeg har også Wolf Hall liggende, gleder meg til å lese den men har aldri kommet dit i bunken (den er så stor så den passer så godt nederst).

  I det siste har jeg fått øynene opp for en britisk forfatter som heter William Boyd, jeg hører nå en av romanene hans som lydbok. Han skriver veldig godt, han klarer ikke bare å skildre ubehageligheter vi mennesker gjør man han viser mer struktur, noe dypere. Vanskelig å forklare. Uansett han kommer med en ny roman i mars og selv om jeg ikke har fått lest alle hans bøker enda tror jeg at jeg kommer til å kjøpe hans nye når den kommer ut (Waiting for Sunrise).

  Lykke til med engelsk blogg:-) Jeg følger et knippe engelskspråklige blogger, som Ingalill skriver, mange bloggere der leser smalt. Jeg kommer til å følge med på den engelske bloggen også!

  • Godt nyttår, Karin:-)

   Jeg kjenner ikke William Boyd, men det skal jeg gjøre noe med! Han høres spennende ut. Kanskje jeg skal forsøke ham på lydbok som deg.

   Takk for gode ønsker om den engelske bloggen min. Jeg er enig i at mange engelskspråklige blogger er ganske smale. Det må jeg tenke litt på. Kanskje derfor er det en god ide å åpne for blogg innlegg fra andre bloggere, eller en bloggpartner- for å få bredden jeg ikke selv kan gi.

 6. Jeg forstår ikke din begeistring for Peter Carey, jeg synes boken om Oliver og Parrot i Amerika var uendelig langdryg før den kom i gang. Tullet frem og tilbake, og så endelig kom de visst frem, men da hadde jeg fått nok.!! Men jeg gleder meg til Mantels bok, men hvor mye nytt kan skrives om Henry VIII. Men Mantel er jo en slik detalrik forfatter og har et glimrende språk, så det skal bli kjekt. Flott at du velger så interessante bøker. Godt Nytt år!

  • Godt nytt år! Jeg vet du ikke likte Oliver and Parrot in America. Personlig syns jeg den var fantastisk! Men egentlig er det vel slik med en humoristisk bok at hvis ikke man liker humoren så faller hele boken sammen.
   Peter Carey skriver veldig variert og har mange typer bøker. Boken som kommer ut i mars handler om en musemskonservator som er i sorg etter å ha mistet mannen hun elsker. Hun får i oppdrag å restaurere en boks med klokkedeler som former en mekanisk fugl fra attenhundretallet, og finner en gammel dagbok inni den..

Leave a Comment