Herreselskap; Jeffrey Eugenides, Umberto Eco og Vikram Seth

Jeffrey Eugenides, Umberto Eco og Vikram Seth. Tre vidt forskjellige herrer jeg tilbringer fritiden min med om dagen. Alle tre er spennende på hver sin måte.

Jeffrey Eugenides ble over natten en sensasjon med boken The Virgin Suicides (Jomfrudød på norsk) i 1993. Boken ble filmatisert av Sofia Coppola i 1999. Eugenides viste deretter at han ikke var noe ‘one-trick-wonder’ med den neste boken, Middlesex, som vant Pulitzerprisen for skjønnlitteratur 2003. Jeg er langt inne i hans nyeste roman, The Marriage Plot, som kom ut i oktober.  Boken på Brown University der Eugenides selv studerte, og følger tre venner det første året etter de er ferdig med college. Eugenides skriver muntlig og underholdende. Bak den lette tonen skjuler det seg imidlertid en smart og kvikk forfatter. Det er beskrivelser som dette gjør det så morsomt å lese ham: ‘Phyllida’s hair was where her power resided. It was expensively set into a smooth dome, like a band shell for the presentation of that long-running act, her face.’  Sjekk tilbake på bloggen her om en ukes tid for full anmeldelse av The Marriage Plot.

Umberto Eco er som kjent også ute med ny roman, The Prague Cementery. Umberto Eco har alltid fascinert meg og jeg har lest en del av ham opp gjennom årene. Jeg hadde stor glede av bøker som Rosens Navn, Foucaults Pendel og Baudolino. Hans kommentarer og akademiske skrifter er også alltid interessante å lese. Det var Eco som introduserte meg til semiotikk, læren om tegn og symboler. Eco har skrevet fantastiske essays om semiotikk, for ikke å snakke om hovedverket A Theory of Semiotics. Middelaldereksperten Eco har også skrevet om alt mulig annet mellom himmel og jord, fra kommentarer til mini-essays som i samlingen How to Travel With a Salmon. En av mine yndlings Eco bøker er den spinkle ‘Belief or Nonbelief?’ en skriftlig dialog mellom akademikeren/ateisten Eco og en annen kjent teolog/lærd, kardinal Carlo Martini i Roma. Boken diskuterer forskjellige teologiske spørsmål og kardinalen matcher Eco argument for argument på en godmodig og elegant måte. En liten perle. The Prague Cementery handler om konspirasjonsteorier (ingen overraskelse der, et av Ecos yndlingstema) på attenhundretallet. Anmeldelse kommer også om ikke så lenge!

Til sist har Vikram Seth nå kommet ut med en ny bok, The Rivered Earth. Vikram Seth fikk betydelig innflytelse på indisk-engelske forfattere da han ga ut A Suitable Boy i 1993. Den sterkt romantiserte tradisjonelle måten indiske forfattere skrev om India på ble kastet ut av vinduet, og i stedet leverte Seth en attenhundredestall-aktig klassisk roman som beskrev Nehrus India, og med utelukkende indiske karakterer.  Den eneste romanen Seth har skrevet siden A Suitable Boy er den nydelige og uforglemmelige En Equal Music, en av de vakreste kjærlighetsromaner jeg noensinne har lest. I 2005 kom den ujevne og litt bitre familiebiografien Two Lives. Seth har skrevet og utgitt mye poesi, og denne vinteren er han ute med The Rivered Earth, som består av fire libretti som akkompagnerer musikk av Alec Roth. Likevel er ikke det denne boken alle journalistene nå spør Vikram Seth om, men derimot A Suitable Girl, oppfølgeren til A Suitable Boy, som er planglagt ferdig i 2013. Seth er etter ryktet forhåndsbetalt betalt et mange millioner kroners beløp for oppfølgeren, men som han sier selv:

«Money isn’t the motivation. I certainly fight hard for it because I want to make a living and I don’t have patrons… but I spend most of my time writing poetry, for example, and there is nothing less remunerative.»

Da ønsker jeg alle en god uke fremover, mens jeg hygger meg med herreselskapet mitt!

Relaterte innlegg:

2 Comments

  1. Så pussig, for jeg satt akkurat og bladde i 1001-boka og tenkte at jeg må jammen se å få lest noe av blant annet Eugenides og Seth. Jeg har bare lest Rosens navn av Eco, men synes den siste boka hans høres spennende ut. Jeg gleder meg til anmeldelser!

    • Jeg legger ut anmeldelse på The Marriage Plot senere i dag eller i morgen. Det er en super bok! Jeg har ikke kommet så langt med Eco boken, skal til Firenze en liten tur om ikke så lenge og holder på å lese meg opp om Mediciene!

Leave a Comment