Døden kommer til Pemberley!! PD James skriver Jane Austen

Elizabeth og Darcy har vært gift i seks år.  Året er 1803 og de har to kjekke sønner sammen.  Ingenting synes å kunne true idyllen. Det er sent om natten på det årlige Autumn Ball da en vogn bråkjører gjennom parken og inn på gårdsplassen til Pemberley.  Ut kommer Lydia Wickham. Hun skriker at mannen hennes er blitt myrdet!

Jeg har faktisk aldri noensinne i løpet av de mange gangene jeg har lest Pride and Prejudice drømt om å myrde Mr.Wickham (man må anta at Lydia fremdeles er gift med ham?).  Jeg er også litt skeptisk til å omskrive klassikere.  Det krever så uendelig mye å gjøre det bra. Men når Faber & Faber idag introduserte Death Comes to Pemberley er det all grunn til å følge med, fordi det er selveste Grand Old Dame av britisk krim som har skrevet den. PD James er nærmest som en institusjon å regne.  Født i 1920 og med en endeløs rekke av bestselgende kriminalromaner, mange oversatt til norsk.  Mange er også filmatisert. Hun har æresgrader fra syv universiteter, er tidligere guvernør for BBC og mottok sin OBE i 1983.

Stephen Page fra Faber beskriver boken slik:  ‘It is always a moment of great excitement when P. D. James delivers a new novel but the brilliance of both the idea and the execution on this occasion is simply breathtaking. It’s such an elegant, intelligent and moving book that is certain to delight an enormous readership.’

Selv leser jeg mer eller mindre aldri krim, bortsett fra kanskje nettopp PD James. Og som sagt setter man vel kravene ekstra høye når det er bearbeidelser av kjente verk. Datteren min frydet seg riktignok ikke bare med Pride and Prejudice, men også med Pride and Prejudice and Zombies. Og det var umulig å mislike den elleville Bollywood filmen Bride and Prejudice.  Likevel foretrekker vi begge to originalen. Men Death Comes to Pemberley er jeg neppe alene om å sette på leselisten min. Det er også ikke en omskrivning, men heller en videreføring av den klassiske romanen til Austen.  Garantert både sjarmerende og underholdende, blir det fascinerende å se hvor mye av Jane Austens verden PD James klarer å gjenskape.

Selv sier hun følgende om prosjektet, og den 91 år gamle forfatterinnen er yndig som alltid: ‘It has been a joy to revisit Pride and Prejudice and to discover, as one always does, new delights and fresh insights. I have to apologise to Jane Austen for involving her beloved Elizabeth in a murder investigation but this fusion of my two enthusiasms – for the novels of Jane Austen and for writing detective stories – has given me great pleasure which I hope will be shared by my readers.’

Boken utgis i Storbrittania den 3. november.
Les omtalen min av Døden kommer til Pemberley her.

 


Relaterte innlegg:

3 Comments

  1. Jeg er generelt også skeptisk til omskrivinger av klassikere. Har lest og sett en god del av de som er laget med bakgrunn av Stolthet og fordom, men de fungerer nesten aldri. Men, jeg liker PD James så kanskje dette faktisk vil fungere… Spennende… Takk for tipset. 3. november føltes plutselig langt unna…

    • Jeg tenkte akkurat det samme som deg..,kanskje dette faktisk vil fungere! Vi får vente og se.-)) Jeg gleder meg i allefall veldig til å lese den!
      BBC sin miniserie med Colin Firth og Jennifer Ehle tror jeg er min favoritt filmatisering.- Den er praktfull:-)

  2. Åh gleder meg til å lese denne!! Selvom hun ikke skulle klare å gjenskape det helt perfekt så blir det sikkert interessant/morsomt å lese boken uansett, og å komme til Pemberley når de begge bor der..

Leave a Comment