Publikumsyndling og Bookerprisnominasjon for sympatisk forfatter Carol Birch

Carol Birch har vært en relativt ukjent forfatter i mange år.  Ti bøker er blitt utgitt, og likevel finnes det knapt intervjuer med henne i engelsk presse.  Den siste romanen hennes, Jamrach’s Menagerie, er blitt det virkelig store gjennombruddet, og boken er blitt solgt til flere land, inkludert Amerika.  Etter å ha lest Jamrach’s Menagerie i forrige uke er jeg også blitt en av hennes nye beundrere. (Les anmeldelsen her på bloggen)  Enda mer sjarmerende er det å lese om hvor overrasket den seksti år gamle forfatteren selv er over denne bokens umiddelbare reaksjon fra et bredt leserpublikum.  Som hun sier i et intervju med The Guardian skrev hun denne boken for seg selv, og ikke for forlagsredaktørene og det de trodde ville være hennes lesere.  Åpenbart en god idé, for boken bobler over av fortellerglede og er nå ansett som den mest sannsynlige Bookervinneren 2011 etter storfavoritten The Sense of an Ending av Julian Barnes.

Romanen følger en gutt, Jaffy Brown, og hans eventyr på attenhundredetallet, gjennom Londons gater, og ut på det store havet.  Jaffy kommer også opp i en ekstremsituasjon og Carol Birchs beskrivelse over hvordan Jaffy håndterer dette er mesterlig.  Selv  kommenterer hun de litterære valgene rundt denne delen slik: «I read other accounts of people who had survived extreme situations, including the Andes plane crash survivors, Arctic explorers and so on, and while there are accounts of people behaving abominably, there are also accounts of people behaving compassionately and humanely. I could have done a Lord of the Flies thing where everybody turns wild, but in fact it seemed to me that possibly that’s been overdone. Partly what moved me to write this novel was how much love there was in the accounts of the people who survived for the people who hadn’t.»

Les hele intervjuet med Carol Birch fra The Guardian her.

 

Relaterte innlegg:

Leave a Comment