Bookerprisens kortliste 2011: fra western til ungdomsbok

Esi Edugyan er nominert for Half Blood Blues

Igår ble Booker kortliste for 2011 kunngjort.  Det er en forbløffende liste av flere grunner.

Tre av bøkene er litt utenom det vanlige.  Julian Barnes er en gammel Booker kjenning, og har vært nominert tre ganger før. Romanen han er nominert med  i år, The Sense of an Ending, vekker oppsikt fordi den på 150 sider er så kort, ja nærmest som en novelle. Pigeon English av Stephen Kelman er kanskje først og fremst en ungdomsbok, og er nå på vei inn i engelsk skolepensum. Den er tidligere anmeldt her på bloggen. Og tilslutt en virkelig nyhet på Bookerlisten, nemlig The Sisters Brothers, en western, eller anti-western, av kanadiske Patrick deWitt.

En annen kanadier, Esi Edugyan er nominert for Half Blood Blues, om en jazz musiker i Paris og Berlin på 1930 tallet. Carol Birch er nominert for sin ellevte roman, Jamrach´s Menagerie.  Og The Eonomist journalisten AD Miller er nominert for Snowdrops, en thriller fra Russland under Putin.

Stella Rimington som leder Bookerkomitéen har uttalt om årets kortliste at de har forsøkt å velge bøker som vil bli lest, og ikke bare beundret.  Dette var tydlig myntet på kritikeryndlingen Alan Hollinghursts The Stranger’s Child. (også anmeldt her på bloggen.)

Mange reagerer fordi flere av de ‘store’ ikke er med på denne listen, men slik er det ærlig talt hvert år.  Denne ganger ble tungvektere som Sebastian Barry, Alan Hollinghurst, Aravind Adiga og Anne Enright utelatt.  Jeg syns Anne Enrights bok hadde fortjent ihvertfall en plass på longlist med den kvikke og intelligente The Forgotten Waltz.  I tillegg er jeg forbauset over at Sebastian Barry ikke kom med på kortlisten.  Men som sagt, slik er det hvert år, og alle har vel sine favoritter. Julian Barnes har som kjent kalt Bookerprisen ‘posh bingo’, så spørs det om det er hans tur å vinne i år.

For en god gjennomgang av de seks nominerte bøkene, og en fin oversikt over hva kritikerne sier om dem, gå til den engelske bloggen  The Omnivore.

Relaterte innlegg:

Leave a Comment