M fra James Bond leder Bookerkomitéen i år

Det er selveste M fra James Bond vi hører fra når  longlist fra Bookerprisen kunngjøres om cirka to uker, den 26. juli.  Dame Stella Rimington hørte jeg om for første gang da jeg ved en tilfeldighet bodde rett over gaten fra henne i London på begynnelsen av nitti-tallet.  Hver dag kom det forskjellige menn og hentet og kjørte henne hjem i forskjellige biler, og vi lurte aldeles på hvem den mystiske kvinnen var.  I 1993 ble identiteten hennes offentliggjort, og det viste seg at naboen vår var selveste sjefen for MI5, British Secret Service.  Når Judi Dench har spilt M i de siste James Bond filmene, baserte hun skikkelsen direkte på Rimington.

Etter å ha trukket seg tilbake fra etterretningstjenesten begynte Rimington å skrive bøker.  Hun har blitt en anerkjent krimforfatter, uten tvil hjulpet av hennes unike ‘bak kulissene’ innsikt.  Iår leder hun Bookerkomitéen. Noe av det som gjør Bookerprisen så aktuell og litteraturen så interessant og oppfriskende tror jeg nettopp er at juryen forandrer seg fra år til år.  Det er også et viktig poeng at det er en bok som premieres, ikke en forfatter.  Det gjør at helt unge debutanter kan vinne prisen, hvilket selvfølgelig er helt utenkelig for den andre store litteraturprisen vi har, nemlig Nobelprisen.

Noe av det morsomme er derfor overraskelses elementet når longlist kunngjøres.  Likevel er det alltid noen bøker man forventer å se, ikke minst fra tidligere Bookernominerte forfattere. Her er noen bøker jeg har lest i løpet av det siste året av Bookerforfattere som kanskje vil dukke opp på Long List 2011.

King of the Badgers av Philip Hensher (The Northern Clemency)

We Had It So Good av Linda Grant (The Clothes on Their Backs)

Hand Me Down World av Lloyd Jones – (Mr. Pip)

The Forgotten Waltz av Anne Enright  (The Gathering)

There But For The av Ali Smith (The Accidental)

The Stranger´s Child av Alan Hollinghurst (The Line of Beauty)

En debut ingen vil bli forbauset over å finne på listen er  Pigeon English av Stephen Kelman, om gjengkultur i drabantbyene i England sett fra en gutts perspektiv.  Den er tidligere anmeldt her på bloggen, det samme er The Forgotten Waltz.  Jeg holder på å lese The Stranger´s Child nå, det er en vidunderlig bok.  En blanding av E.M. Forster og Ian McEwan…les anmeldelsen min av den neste uke.

 

Relaterte innlegg:

Leave a Comment