Sommerlesing og gode opplevelser-

Jonathan Coe, Jonathan Franzen, AS Byatt, Tom Stoppard, Jennifer Egan, Will Self, Colm Toibín, Ian Rankin, Sarah Waters og Rose Tremain forteller i denne flotte listen fra The Guardian om sine beste sommerlesing opplevelser. Har vi ikke alle hatt de sterke opplevelsene når en bok virkelig treffer oss slik at minnene fra den blandes med omgivelsene, stemningen, og dagene vi tilbragte med å lese den?   Jonathan Franzen forteller om den islandske forfatteren Halldôr Laxness som han leste på en cruise i Alaska med moren, mens Jennifer Egan leste Donna Tartt på ferie med kjæresten i Martha´s Vineyard. Jonathan Coe forteller om Herman Hesses mesterverk Narziss og Goldmund. Og ingen som kjenner til AS Byatt er vel overrasket over at hun leste Proust -på fransk- bare fordi hun var sint på veilederen sin, som leste den på engelsk!

Min sterkeste sommer leseopplevelse var da jeg som sekstenåring leste Ayn Rand, først Atlas Shrugged og deretter The Fountainhead.  Dagene gikk inn i netter og tilbake til dager igjen mens jeg satt trollbundet.  Siden det har jeg jo lest svært mange både vakrere og mer velskrevede bøker, men det kraftige budskapet til Ayn Rand slo ned i mitt sekstenårige sinn som en bombe, og forandret meg for alltid. Uforglemmelig.

Relaterte innlegg:

Leave a Comment