Tea Obreht vinner Orangeprisen

Den unge litterære sensasjonen Tea Obreht vant igår aftes Orangeprisen 2011 for The Tiger´s Wife.  Den svært prestisjefylte prisen utelukkende for kvinnelige forfattere er bare den siste av en mengde utmerkelser Obreht har mottatt.  Bare 25 år gammel er hun den yngste Orangepris vinneren noensinne.  Av jugoslavisk opprinnelse flyttet Obreht til Amerika som tolv-åring, og boken er skrevet på et skrivekurs ved Cornell University.

The Tiger´s Wife er en blanding av en realisme og fabel. Som hun påpeker har fantasi alltid en plass selv i krigens realisme fordi det er en overlevelsesmekanikk. I The Tiger’s Wife er historier fra Balkan krigen flettet sømløst sammen med myter og folklore fra området.  Juryen priser da også ¨Obreht’s powers of observation and her understanding of the world are remarkable. By skilfully spinning a series of magical tales she has managed to bring the tragedy of chronic Balkan conflict thumping into our front rooms with a bittersweet vivacity.”

Dette er en bok som sikkert vil få bred oppmerksomhet i Norge når den blir oversatt fordi det er et tema som er nært både geografisk og i tid, og fordi boken på samme tid er tragisk, vakker og fengende. Hvorfor ikke ligge et lite hestehode foran andre, og lese The Tiger´s Wife på originalspråket engelsk allerede nå?

Relaterte innlegg:

Leave a Comment