Edmund de Waal om sammenhengen til Proust

Keramikeren Edmund de Waal har skrevet den vidunderlige fortellingen The Hare with Amber Eyes om netsuke samlingen han arvet fra grand onkelen Iggie.  Netsuke samlingen ble kjøpt av en annen slektning i den prominente jødiske Ephrussi familien, Charles Ephrussi.  Jeg har tidligere omtalt denne boken her på bloggen, og denne gangen vil jeg linke til denne artikkelen i Daily Telegraph der de Waal forteller om hvordan Charles Ephrussi var en av de to personene som Marcel Proust baserte Charles Swann på.  Likhetene mellom de to var påfallende, og de Waal beskriver hvordan han finner beskrivelser av Charles Ephrussi i Prousts tekst gang på gang. Som da Charles Ephrussi er foreviget av hans venn Renoir, som han forøvrig kjøpte flere bilder av, i det berømte bildet Le déjeuner des canotiers. Proust beskriver ham i akkurat den samme scenen.

At the very back of Renoir’s Boating Party, slightly apart from the louche drinking and the flirting in singlets and loose dresses, is Charles, dressed for the opera rather than this late lunch. And Proust weaves him in: “A gentleman… wearing a top hat at a boating party where he was clearly out of place, which proved that for Elstir he was not only a regular sitter, but a friend, perhaps a patron.”

The Hare with Amber Eyes er nå utgitt i Frankrike med den særdeles Proust-inspirerte tittelen La Mémoire Retrouvée.  Det er en gripende bok om skjebnen til den styrtrike og stolte Ephrussi familien gjennom ikke bare en, men to verdenskriger, og som ender med at alt blir tatt fra dem. Nesten alt.  Netsuke samlingen overlever, og vi berikes med å følge historien til de fragile figurene nedover generasjonene.

japan_2063148c

 

Her er en tidligere omtale av The Hare with Amber Eyes .

Her er en innlegg om Edmund de Waal vinner Costprisen for The Hare With Amber Eyes.

Relaterte innlegg:

Leave a Comment