Nasjonalbiblioteket – minnenes palass

Perle på Solli Plass

Jeg var innom Nasjonalbiblioteket i Oslo igår til lunsj.  I tilfelle noen trenger en påminnelse, slik jeg gjorde, om hvorfor dette er et inspirerende sted å være, så er det bare å stikke innom eller sjekke bibliotekets nettside.

Nasjonalbiblioteket kaller seg selv nasjonens hukommelse.  Dette vakre og poetiske konseptet taes nå ut i ett nytt århundre og biblioteket satser spesielt på nettbasert kunnskaps- og kulturformidling.  Spennende. For noen år siden lanserte de en ny søkemotor der 90 ulike databaser er koblet sammen og er tilgjengelige gjennom bibliotekets nettsider.  Også bilder og lyd er tilgjengelige i den nettbaserte tjenesten.

Et sjarmerende eksempel på forsøket å nå ut over internett er ¨opplevelser¨ nettsiden med forskjellige nettutstillinger.  Her er alt fra kåseri om sigaretter, karikaturene Wergelands Vademecum, til brevet Amundsen skrev fra Sydpolen i desember 1911.  Vel verdt en titt over tekoppen. Det er også interessant å se på aktuelt siden.  Da blir det ganske tydelig at Nasjonalbiblioteket tar sikte på å være en levende og sterk kulturinstitusjon som kommenterer kulturlivet i landet vårt.

Biblioteket forsøker også å komme deg i møte.  Det er både telefon og internett veiledning og en hyggelig service som heter ¨Bestill en bibliotekar¨.  Det er ansikt-til-ansikt veiledning fra en bibliotekar som har forberedt seg på mange forskjellige problemstillinger, og på brukere som :

-trenger hjelp med spørsmål relatert til egen oppgaveskriving

-vil ha råd om kilder og informasjon innen egne fagområder

-ønsker et personlig mini-brukerkurs for å få en oversikt over hvilke ressurser som kan finnes via Nasjonalbibliotekets hjemmeside og kataloger

-veiledning i forbindelse med slektsforsking

Det beste av alt er selvfølgelig å ta turen til Nasjonalbiblioteket.  Her finner du blant annet håndskrifter, kart, bøker, tidsskrift, aviser, foto, film, kringkasting, musikk og nettdokumenter.

Mye å gledes og undres over. Støtt bibliotekene våre.

 

Relaterte innlegg:

Leave a Comment