The Atlas of Remote Islands

The Atlas of Remote Islands (Fifty Islands I have not visited and never will) er en poetisk og visuelt praktfull bok som viser magien med kart og fremmede, avsidesliggende steder. Født i Øst-Tyskland, og med tilsynelatende ingen sjanse til å reise langt vekk, drømte Judith Schalansky seg i stedet vekk med atlaset som utgangspunkt. Linjene, fargene og navnene i kartene erstattet stedene hun selv ikke kunne dra til. Schalansky studerte senere kunsthistorie, og er utdannet grafisk designer og typograf. Resultatet er denne boken med historier fra fjerne øyer som hun også har tegnet usannsynlig vakre kart over. De femti øyene er beskrevet på en dobbeltside hver, med beskrivelsen på den ene siden og et håndtegnet kart på den motsatte.

Du oppdager raskt at du i hendene til en person med dyp kjærlighet til kartografi. Hun skriver rørende at ¨It is high time for cartography to take its place among the arts and for the atlas to be recognized as literature, for it is more than worthy of its original name: theatrum orbis terrarum, the theatre of the world. ¨ Hun fanger også selve stemningen med kartlesing, både estetikken i kartene og den suggererende lengselen etter det ukjente.

Schalansky bruker historiske hendelsker og vitenskapelige rapporter som basis for de sjeldne historiene. Dette er steder som virkelig eksisterer, men som kun kommer til live i fantasien. Som hun sier ¨An island offers a stage: everything that happens on it is practically forced to turn into a story, into a chamber piece in the middle of nowhere¨. På øyene finnes all slags dyr og rare mennesker. Grensen mellom hva som er ekte og hva som er oppdiktet viskes ut. Her er ensomme vitenskapsmenn, glemte skibbrudne, forvirrede fyrvoktere, etterlatte slaver og bortkomne oppdagere.

Boken er skrevet i en stil som passer perfekt til formatet; den slags akademisk språk man leser på monteret til en naturhistorisk samling. Likevel er det dypt poetisk. Det fremkaller minner om å være barn og sitte fascinert med et svært atlas i fanget med tro på en forunderlig og uendelig verden. Boken er også en perfekt gave, inntil du oppdager at du akkurat som et barn ikke har lyst å gi den fra deg.

Relaterte innlegg:

6 Comments

 1. For en utrolig bok! Herlig!

  Kanskje enda mer spesielt med en slik bok i dag. Nå er jo alle steder åpne, og man kan reise på charterturer til alle mulige strøk, derfor er det viktig med fantasi!

  Takk for tipset:-)

 2. Fantastisk! Kjæresten min elsker denne boken.

  • Ja det er bare en skjønn bok! Du har tydeligvis en kjæreste som er glad i vakre bøker og spennende kart –good for you!!!

 3. Denne kjenner jeg at jeg har lyst på!

  • Det er en helt nydelig bok, nesten som en eventyrbok for voksne 🙂 Den er oversatt til norsk nå.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Kapittel 2: Hvor lesemål fastsettes, og viktigheten av materielle goder og en analytisk hjerne trekkes fram | BØKER, BOLLER OG SUKKERSPINN - [...] tre blogger og vært ganske kreativ på google til ingen nyte: den eneste omtalen jeg finner er Clementines, og…
 2. Atlas over fjerne øyer – Judith Schalansky « Julies bokbabbel – litteratur og småprat - [...] Andre bloggere om boka: Har du lest? [...]

Leave a Comment