Salman Rushdie skriver TV-serie

Salman Rushdie skriver Next People

Amerikansk TV er i sin kulturelle gullalder.  Som Nicholas Kulish kommenterte i The New York TImes for noen år siden: ¨If Charles Dickens were alive today he would watch the Wire, unless, that is, he was already writing for it.¨   Derfor er det kanskje ikke forbausende å høre at Salman Rushdie holder på å skrive et TV drama for Showtime, kanalen som laget serier som The Tudors og Weeds.  Rushdie som bor i New York og London, bestemte seg for at han ville skrive for TV og ba agenten finne en passende partner. Det fikk David Nevis, Showtimes underholdningssjef, og en stor Rushdie fan, til å umiddelbart fly til New York for et møte. Imponert over engasjementet signerte Rushdie uten engang å tilby prosjektet til andre kanaler.

Next People er navnet på serien som skal utforske den raske utviklingen i dagens amerikanske liv, fra politikk til religion, teknologi, vitenskap og seksualitet.

Salman Rushdie er også for tiden medforfatter til filmatiseringen av Midnight´s Children (Midnattsbarn). Boken er alment ansett som et av de viktigste litterære verkene av forrige århundres siste halvdel. Den vant Bookerprisen ikke bare en, men to ganger, siste gang for Best of the Booker.  Likevel var den lenge vurdert som umulig å filme. Hvordan feste 650 briljante sider med magisk-realisme til lerretet?  Den indisk-kanadiske regissøren Deepa Mehta har kontret med å minne om filmatiseringen av War and Peace, som var på 1000 sider.  Rushdie skrev faktisk en 5 dels miniserie for TV basert på Midnight´s Children på slutten av nittiårene, men prosjektet ble angivelig skrinlagt da regjeringen på Sri Lanka ikke tillot filming.  Mehta ser for seg at manuset til den miniserien vil danne grunnlaget for filmen.

I tilllegg til alt dette, holder Rushdie på med det mest interessante av alt; en selvbiografi om årene han ble tvunget å leve i skjul etter at Ayatollah Kohmeini i 1989 utlyste en fatwa mot ham for The Satanic Verses (Sataniske Vers).  Det er ikke bare en unik historie fra en av våre mest originale nålevende forfattere, men er en del av selve den moderne litteraturens historie.  Det er da også en bok mange har ventet på og håpet Rushdie skulle skrive. ¨It´s my story, and at some point, it does need to be told.  That point is getting closer, I think.¨  Ifjor kom endelig den etterlengtede bekreftelsen på at boken var påbegynt.

Å lese om hvordan fatwaen påvirket Rushdie som menneske og som forfatter, og å ikke minst høre om det fra ham selv, burde være intet mindre enn sensasjonelt.  Rushdie har sagt at  boken er «..essentially a human story. It’s about what it was like, not just for me, but for my children, people who were close to me, my mother.»  Biografien er også ment for å forklare hva som egentlig skjedde, i  en jungel av spekulasjoner.  «It’s true that there being a kind of information vacuum allows people to speculate or to invent maliciously and that has been a little frustrating, but the truth is that until quite recently I was not ready to write this book.»  Nå er han det, og Rushdie lesere verden over kan begynne å glede seg.

Biografien skal etter planen utgis neste år.

Relaterte innlegg:

One Comment

  1. Vi er inne i en tid hvor de problemstillinger som knyttes til Salman Rushdie dessverre er er mer aktuelle enn noensinne. Derfor er både hans biografi, hans bøker og denne bloggen viktig.

Leave a Comment