Superparet Kiran Desai og Orhan Pamuk

Noen som lurer på hva verdenslitteraturens superpar holder på med om dagen?

Nei, jeg mener ikke Paul Auster og Siri Hustvedt, men derimot Kiran Desai og Orhan Pamuk. Desai vant Bookerprisen i 2006 for den gripende ´The Inheritance of Loss´. Hun arbeider for tiden med ´The Loneliness of Sonia and Sunny´, som skal utgis neste år, og forventningene er skyhøye.

I mellomtiden holder partneren hennes, Nobelprisvinneren i litteratur for 2006, Orhan Pamuk, på med sin nye bok, ´A Strangeness in My Mind´.  Historien er lagt til underverdenen i Istanbul på slutten av 1990-årene og forteller om Mevlut som selger den tradisjonelle drikken ´boza´ hver kveld. Han tilsetter et lett narkotisk stoff til drikken for å gjøre den mer populær, derav tittelen til romanen.

Kiran Desai er vel forøvrig vant til å diskutere litteratur ved frokostbordet. Hun er jo vokst opp med en annen verdenskjent forfatter, nemlig moren, den eminente Anita Desai. Hele tre av Anita Desais romaner ble utnevnt til Bookerprisens Shortlist. En av dem, ´Fasting, Feasting´  begynner med et ektepar som sitter på verandaen vendt mot fjellene og gir ordre til datteren sin. Som dere kanskje husker åpner Kiran Desais ´The Inheritance of Loss´ på en nesten identisk måte, med en ung kvinne som sitter på en veranda og ser på fjellene. Kall meg sentimental, men jeg så dette som en nydelig gest til moren, som boken også er dedisert til.

Relaterte innlegg:

Leave a Comment