Monica Ali og Prinsesse Diana?


Monica Ali

Monica Ali skrev den på mange måter banebrytende Brick Lane om Bangladesh miljøet i London i 2003. Den ble en øyeblikkelig suksess og kritiker yndling.  Basert på manuskriptet, før boken engang var utgitt, vant hun Granta´s Best of Young British Novelist. Boken ble nominert til The Orange Prize, the Guardian First Book Award, og Booker Prize Short List for 2003.  Hun vant også Newcomer of the Year at the British Book Awards. Boken ble filmatisert i 2007.

Siden det har den lovende forfatteren ikke levd opp til forventningene.  I 2006 kom Alentejo Blue, en samlig  historier fra Syd-Portugal. Tilfeldigvis kjenner  jeg Alentejo regionen godt, etter å hatt et hus i naboregionen i ti år.  I bokhandlene der finnes koselige små hjemmesnekrede bøker med lokale vignetter skrevet av utlendinger som er sjarmert av området. Alentejo Blue føyde seg helt inn i denne kategorien. Var dette virkelig forfatteren av Brick Lane? Kritikerene var enda mindre imponert enn meg og klaget over mangel på struktur, originalt språk og dybde.

Så, i 2009, ble In the Kitchen utgitt.  Her  vendte Ali tilbake til London og det multi-kulturelle mijøet i et travelt hotellkjøkken.  Men heller ikke denne boken ble godt mottatt, som for eksempel denne knusende anmeldelsen i The Daily Telegraph demonstrerer.

Denne weekenden kom det nyheter om Monica Ali, og man må beherske seg for å ha et åpent sinn.  Ali har nemlig skrevet ´Untold Story´, en fiktiv historie om… prinsesse Diana.  Hva hadde skjedd hvis hun ikke hadde dødd i bilulykken i Paris i 1997?  Boken har vært holdt hemmelig frem til nå og utgis i Storbrittania i mars. Utgivelsen sammenfaller pent med bryllupet til Prince William og Kate Middleton.  Les om saken her fra NYTimes blogg Arts Beat. Så får vi vente og se. Og håpe at forfatteren med de flotte skildringene fra Brick Lane ikke sklir inn i et nytt og denne gangen tabloid lavpunkt, men løfter seg opp igjen til det høye nivået hun engang tilhørte.

Relaterte innlegg:

Leave a Comment