The Hare with Amber Eyes (Haren med øyne av rav)

Denne vidunderlige boken som jeg har i hendene nå er noe av det fineste jeg har lest på lenge.

Den kjente engelske keramikeren Edmund de Waal arver familie samlingen av netsuke fra hans grand onkel Iggie Ephrussi som bodde i Tokyo.

Netsuke samlingen er utskårne trefigurer et par centimeter store som opprinnelig ble brukt i påkledningen av kimonoer.  De 264 netsuke som De Waal arver, var samlet av Iggies bestefar Charles Ephrussi i Paris. Ephrussi familien var en styrtrik bankier familie som lignet på og konkurrerte med Rothschildene. Charles Ephussi ikke bare kjente, men bestilte malerier av Manet, Renoir og Degas, og var inspirasjonen til hans venn Marcel Prousts Swann.

Hvordan kom netsuke samlingen fra Paris, til  Ephrussi Palasset i Wien, og endelig til Tokyo, og hvordan overlevde den to verdenskriger?

Boken skildrer De Waal sin søken etter historien bak netsuke samlingen, som inkluderer haren med øyne av rav.   Og det er en fantastisk og dramatisk historie om denne ekstraordinære familien og de høyt oppskattede små trefigurene.

Den er også fortalt med sensitivitet og taktile beskrivelser.  Du er jo i hendene til en keramiker, må vite.  Intelligent, langsomt, kultivert.

En nytelse.

The Hare With Amber Eyes utgis på norsk som Haren med øyne av rav. Jeg leste den engelske utgaven.

Relaterte innlegg:

4 Comments

 1. På din anbefaling har jeg lest The Hare with the Amber Eyes. Fascinerende historie og så herlig språk, og intelligente betraktninger. Men hjerteskjærende, helt uforglemmelige skildringer av tyskernes innmarsj i Wien og deres umenneskelige og grusomme behandling av jøder og alle anti tyske. Vi får nesten følge Anschluss fra time til time, dag for dag. Alle verdisaker, bøker til og med klær ble katalogisert og kjørt bort. Aldri har jeg lest en slik intens beskrivelse. Og ingen kompensasjon efter krigen,av den Østerrikske stat! Også det en stygg historie! Og samtidig de store jublende folkemassene med blomster og hakekors bannere! Få represalier efter krigen.
  Jeg nyder din blog. Mathilde

  • Jeg er så veldig glad for at du likte denne boken. For meg er den spesiell fordi den knytter sammen tre tilsynelatende ikke-relaterte historier, den første om Charles Ephrussi sitt liv som samler i Paris, den annen som du beskriver med tyskernes forferdelige innmarsj i Wien, og til sist Iggy sitt liv i Japan. Man fornemmer De Waals respekt og kjærlighet for disse menneskene underveis. I tillegg er skrivestilen hans så rolig og uendelig dannet. Tusen takk for kommentaren!

 2. Har lest denne boka i min lesesirkel ogogså diskutert den med andre. Av en eller annen grunn er det noen få som synes boka er tung og kjedelig, mens de fleste lovpriser den. Selv hører jeg til sistnevnte kategori. Det er lenge siden jeg har lest en så fascinerende bok. Synes den er både lærerik og spennende. Egentlig er det vel mest en familiekrønike om en meget spesiell familie, hvis sjebne har vært preget av storpolitiske hendinger i de siste par hundre år. Men historien om netsukene gjør den ekstra spennende å følge denne familien. Etter min mening en nydelig bok! Og jeg anbefaler en titt på forfatterens hjemmeside!

  • Hei Anne!

   Tusen takk for at du deler dine tanker om Haren med Øyne av Rav. Jeg hadde veldig lik opplevelse din, med at jeg ikke kunne huske sist jeg leste en så fascinerende bok. Noe jeg spesielt likte med boken er hvordan forfatterens personlighet skinner igjennom i boken, og han virker som en så fin person. Det er så finslig.

   Jeg har vært på hjemmesiden til forfatteren, godt tips! Nydelig side. Her er linket, så dere andre kan følge det også: http://www.edmunddewaal.com

   Ønsker deg en fin sommer, Anne!

Leave a Comment